فهرست
وقتی میخواهیم کسب و کاری را راهاندازی کنیم قطعا نیاز به یک تیم داریم زیرا به هیچ عنوان نمیتوان یک کسب و کار را به تنهایی اداره کرد. یا زمانی که قصد داریم حجم زیادی از کارها را انجام بدهیم، توانایی به پایان رساندن آن کارها نداریم زیرا دست تنها هستم. در این موارد ما قصد داریم یک تیم راهاندازی کنیم اما نمیدانیم چگونه! در این مقاله میخواهیم درباره این موضوع صحبت کنیم.
چرا باید تیم سازی کنیم؟
زمانی میرسد که همهی ما با حجم بالایی از کارها و وظایف روبرو میشویم. و یا قصد داریم یک کسب و کار یا فرآیندی را اجرا کنیم. در این زمان انجام و اجرای همهی این کارها از توانایی ما خارج است. برای حل این معضل باید اقدام به تیم سازی کنیم تا بتوانیم تمامی این کارها را درست و به موقع انجام بدهیم.
از طرفی شما برای راهاندازی یک کسب و کار نیاز به مهارتهای مختلف دارید که توانایی یادگیری و انجام همهی آنها را ندارید. حتی اگر بتوانید همهی آنها را بیاموزید، بازدهی خوبی نسبت به انرژی و وقتی که مصرف میکنید نخواهید داشت. بنابراین شما نیاز به یک تیم خواهید داشت.
البته تیم سازی دلایل مختلفی علاوه بر دلایل بالا دارد که میتوان به آنها اشاره کرد. برای مثال تیمها بهتر از یک فرد میتوانند ایده سازی کنند و ایدههای جدیدی ارائه بدهند.
تفاوت تیم و گروه
گروه و تیم تعریف متفاوتی از یکدیگر دارند و الزاما یکی نیستند. اعضای یک گروه یک هدف مشترک را دنبال نمیکنند، بلکه با توجه به اهداف رئیس گروه عمل میکنند و برایشان مهم نیست که گروه به چه سمتی پیش میرود. اما در یک تیم تمام افراد بر اساس یک هدف مشترک در کنار یکدیگر کار میکنند و اصطلاحا برای رسیدن به هدفشان میجنگند. همچنین در تیم اصلا رئیسی وجود ندارد بلکه یک راهبر تیم نقش هدایت تیم را به عهده میگیرد.
فرآیند تیم سازی
فرآیند تیم سازی متشکل از چندین مرحله است که نیاز است شما این مراحل را به ترتیب طی کنید.
مشخص کنید که چرا تیم سازی میکنید
قبل از همه چیز شما باید دلیل ایجاد یک تیم را مشخص کنید. باید مشخص کنید که چرا برای انجام این کار نیاز به یک تیم دارید.
اهداف و مهارتهای مورد نیاز تیم را مشخص کنید
بعد از مشخص کردن دلیل ایجاد تیم باید مشخص کنید که این تیم به چه هدفی میخواهد برسد. همچنین مهارتهایی که باید اعضای تیم بلد باشند را باید مشخص کنید.
نقش افراد را در تیم مشخص کنید
شما باید در این مرحله نقش اعضا را در تیم مشخص کنید. برای مثال در یک پروژه دیجیتال مارکتینگ شما باید نقش سئوکار، کمپین منیجر، تولید کننده محتوا و… را ایجاد کنید.
استراتژی را مشخص کنید
تنها کاری که باید در این مرحله کنید این است که استراتژی تیم را مشخص کنید.
اعضای تیم را مشخص کنید
این مرحله یکی از مهمترین هاست. شما باید افراد و اعضای تیم را با روشهای مختلف مشخص کنید.
قوانینی برای تیم تدوین کنید
حالا باید برای بهرهوری بیشتر برای تیمتان قوانینی تعیین کنید. برای مثال گزارش دهی مرتب، جلسات روزانه و…
خوبیهای هر عضو را کشف کنید
شما باید بتوانید نقاط قوت و ویژگیهای مثبت هر عضو تیم را تشخیص دهید و از آنها برای بازدهی بیشتر استفاده کنید.
خودتان هم در کنار تیم کار کنید
دقت کنید که شما رئیس تیم نیستید بلکه به عنوان یک عضو تیم و راهبر در کنار بقیه اعضا تلاش میکنید.
عملکرد افراد را بررسی کنید
بعد از مدتی باید عملکرد تیم خود را بررسی و تحلیل کنید. همچنین باید بر اساس تحلیل راهکارهایی ارائه بدهید که باعث بازدهی بیشتر تیم شود.
جلسات را برنامهریزی کنید
شما باید جلسات ختلفی را بسته به نیاز تیم برنامهریزی کنید. برای مثال جلسات روزانه سر پایی، جلسات نقد هم تیمیها، جلسات ایده پردازی و…
پایان کار و انحلال تیم
پس از رسیدن به هدف وقت آن رسیده که راهبر تیم پاداش کار را بین اعضا تقسیم کند. در این مرحله تیم منحل میشود.
انواع تیم
بر اساس موضاعات، موقعیتها، افراد و… مختلف تیمهای مختلفی نیز وجود دارند در این بخش تعدادی از آنها را ذکر کردهایم. این تیمها اهداف مختلفی دارند.
- تیم مدیریتی
- تیم فرماندهی
- تیم اجرایی
- تیم پروژه
- تیم مجاری
- تیم ورزشی
- تیم مشاورهای
- تیم توسعه
- تیم فرآیندی
5 نکته تیم سازی
برای اینکه شما یک تیم خوب و قوی داشته باشید نیاز دارید تا برخی از نکات را رعایت کنید. با این نکات میتوانید بهرهوری تیم خود را بالا ببرید. با این کار نه تنها باعث رضایت خود بلکه باعث رضایت هم تیمیهایتان هم از کار هم میشوید. البته نکات زیادی برای تیم سازی وجود دارد ما فقط به 5 مورد از آنها اشاره کردیم.
1. کاری کنید افراد تیم احساس با ارزش بودن بکنند
یکی از بهترین راهکارها برای حفظ تیم و عملکرد بهتر آن، القاء کردن حس ارزشمندی به اعضای تیم است. کاری بکنید که اعضای تیمتان احساس ارزشمندی و مفید بودن بکنند.
در رابطه با این موضوع نظرسنجیای توسط انجمن روانشناسان آمریکا انجام شده که نتایج فوقالعادهای دارد. در این نظرسنجی نیمی از کارمندارنی که احساس ارزشمندی در محل کارشان نمیکنند، گفتهاند که به فکر یک شغل جدید هستند. از طرفی 93% افرادی که در تیم احساس ارزشمند بودن دارند میگویند که این حس باعث بیشتر شدن انگیزه آنها برای کار کردن شده است.
2. به افراد برتر جایزه و پاداش بدهید
یکی دیگر از راههای موثراهدای جوایز مختلف به اعضای تیم است. درست است کلمات قدرت زیادی دارند و اثرات زیادی بر روی افراد میگذارند. اما بعد از مدتی اثر این کلمات محبتآمیز خنثی میشوند. شما باید در کنار تحسین و تمجید اعضای تیم برای آنها جوایز مختلفی را بخاطر نتایج مثبتشان در نظر بگیرید. لزوما جوایز شما پول و افزایش حقوق نمیشوند بلکه دعوت برای شام یا تفریح و خوشگذرانی نیز نوعی جایزه محسوب میشوند.
برای این کار شما باید از خلاقیت خود استفاده کنید و از طرق مختلف به افراد بخاطرهای خوبشان جایزه بدهید. برای مثال میتوانید مسابقات مختلف هفتگی برگزار کنید و برای نفرات برتر جایزه تعیین کنید. البته این مسابقات باید در راستای کارتان باشد.
3. بین روابط اعضای تیم صمیمیت ایجاد کنید
متاسفانه در برخی از تیمها اعضای تیم از شروع کار تا پایان روز در اتاق خود میمانند و بدون برقرار کردن ارتباطی با همکاران خود منتظر رسیدن پایان ساعات کاری میشوند. باید بگوییم که این کار باعث از بین رفتن رضایت شغلی افراد میشود.
طبق تحقیقات افرادی که اعضای تیم خود را دوست دارند، رضایت شغلی بیشتری دارند و مدت طولانیای در یک تیم کار میکنند. شما باید با استفاده از فعالیتهای مختلف صمیمیت بین اعضای تیم را افزایش دهید. برای مثال نشستهای صمیمی برای تیم برگزار کنید.
4. برای سرگرمی برنامهریزی کنید
بهتر است که برنامهریزی برای تفریح و سرگرمی را یکی از اولویتهای تیم سازی قرار دهید. در واقع سرگرمی باعث افزایش خلاقیت و انرژی اعضای تیم میشود. که در نهایت میتواند منجر به ارائه راهحل برای مشکلات قدیمی و بازدهی بالاتر شود. همچنین سرگرمی باعث کاهش استرس اعضای تیم میشود. حتما نیاز به سرگرمیهای پیچیده و عجیب و غریب نیست، شما با یک تفریح ساده هم میتوانید اعضای تیم را راضی کنید.
5. محیط کار را تغییر دهید
برای بازدهی بهتر اعضای تیم آنها را به بیرون دفتر ببرید. تغییر محیط میتواند اثرات زیادی بر روی افراد بگذارد. در واقع این چیزی ثابت شده توسط روانشناسان است. حتیالامکان فعالیتهایی که میتوانید خارج از دفتر انجام دهید را به بیرون از دفتر انتقال دهید.
اگر برای تیم سازی نیاز به کمک بیشتری دارید میتوانید از خدمات مشاورهای گیتی سپند استفاده کنید!