فهرست
استراتژی های توسعه کسب و کار چیست؟
به مجموعه فعالیتهایی که در راستای کشف و ایجاد کردن مشتریان جدید، فرصتهای تجاری و رشد سود انجام میشود توسعه کسبوکار میگویند. یه سندی که تمامی این اهداف و راهبرد فعالیتهای توسعه کسبوکار در آن ثبت و تدوین شده، استراتژی توسعه کسبوکار میگویند.
اهمیت استراتژی های توسعه کسب و کار
آیا میتوانید تیم فوتبالی را تصور کنید که بدون داشتن برنامه و تاکتیک برای اهداف خود و برنده شدن در مسابقات تلاش میکنند؟ قطعا خیر. شما بدون داشتن استراتژی های توسعه کسب و کار نمیتوانید به اهداف توسعه کسبوکار خود یعنی رشد سود و… برسید زیرا نداشتن یک برنامه راهبردی باعث میشود تا شما ندانید که در زمانهای مختلف باید چه کاری را انجام دهید.
پس مهمترین کار قبل از همه چیز در توسعه کسب و کار، تدوین یک سند استراتژی توسعه کسب و کار است.
مراحل تدوین استراتژی های توسعه کسب و کار
برای تدوین استراتژی های توسعه کسب و کار شما نیاز به طی کردن چهار مرحله دارید که در ادامه به طور مفصل برای شما تشریح کردهایم.
1. شناسایی مخاطبان
اولین کاری شما برای تدوین استراتژی توسعه کسب و کار خود باید انجام دهید، شناسایی مخاطبان خود است. در واقع میتوان گفت که توسعه کسب و کار بدون شناخت مخاطبان تقریبا غیر ممکن است. شما اگر با مخاطبان خود آشنا باشید میتوانید به بهترین نحو اقدام به توسعه کسب و کار کنید.
2. انجام تحقیقات بازار
پس از شناسایی مخاطبان زمان آن رسیده که شروع به کسب اطلاعات درباره آنها بکنید. برای این کار باید اقدام به انجام تحقیقات بازار بکنید. در تحقیقات بازار باید به سوالاتی پاسخ بدهید. نمونهای از این سوالات را در ادامه برایتان نوشتهایم.
- مسائل مخاطبان چیست؟ چه نیازهایی دارند؟
- به چه خدماتی نیاز دارند؟
- آنها چگونه مسائل خود را حل میکنند؟
- محصول شما، چگونه مسائل آنها را حل میکند؟
بعد از این که به این سوالات پاسخ دادید، نوبت به بررسی و تجزیه و تحلیل رقبا میرسد.
3. راههای دستیابی به اهداف خود را مشخص کنید
خب حالا نوبت به آن رسیده که کانالهای مناسب یا راههای دستیابی به اهداف خود را مشخص کنید. در واقع شما همهی روشهای درآمدی یکسال و میزان درآمد را مشخص میکنید.
4. اهداف SMART تعیین کنید
خب اگر مقالات ما را دنبال کرده باشید احتمالا با هدفگذاری هوشمند آشنا هستید. اما به هر حال یک توضیحی درباره آن به شما ارائه میدهم. خب اهداف SMART از پنج بخش تشکیل شده است. به طور خلاصه یک هدف SMART دارای ویژگیهای زیر است.
- شفاف و مشخص باشد.
- قابل اندازهگیری باشد.
- قابل دستیابی باشد.
- واقع بینانه و مرتبط باشد.
- دارای زمان مشخصی باشد.
برای مثال: ما قصد داریم درآمد بخش X را تا 6 ماه آینده 10 درصد افزایش بدهیم.
در آخرین مرحله شما باید برای استراتژی های توسعه کسب و کار خود اهداف هوشمند تعریف کنید.
نمونه استراتژی های توسعه کسب و کار که امروزه باید از آن استفاده کنید
بعد از اینهمه صحبت درباره استراتژی های توسعه کسب و کار نوبت به بررسی 4 نمونه استراتژی های کسب و کار رسیده است. رایجترین استراتژیهای کسب و کار استفاده ترکیبی از این چهار مورد است که شما را به اهداف تجاریتان نزدیک میکند.
1. شبکه سازی
اعتماد مهمترین رکن خرید یک مشتری است. در صورتی مشتری به شما یا کسبوکارتان اعتماد داشته باشد از شما خرید میکند. ایجاد یک شبکهای از افراد که به شما اعتماد دارند میتواند در فروش و سود کسبوکار شما کمک شایانی کند. البته مزیت دیگری که شبکهسازی به شما میدهد، ارتباطاتی است که باعث میشوند شما به مشتریان بالقوه دسترسی داشته باشید.
2. ارجاعات
این مورد ارتباط نزدیکی با شبکهسازی دارد. در واقع در صورتی که شبکه شما از خدماتتان راضی باشند مشتریان بالقوه را به سمت شما ارجاع میدهند. اینکه شما بتوانید به درستی اعتماد شبکه و مشتریان خود را حفظ کنید تاثیر زیادی بر روی ارجاعات آنها به سمت کسبوکار شما میگذارد.
3. حمایت مالی و تبلیغات
حمایتهای مالی و اسپانسرشیپ یکی از قویترین استراتژی های توسعه کسب و کار میباشد. البته در دنیایی که تبلیغات سنتی رو به افول هستند تمرکز بر تبلیغات دیجیتال گزینه بهتری میباشد. با این بهتر است که برای توسعه کسب و کار خود بر روی تبلیغات سرمایهگذاری کنید.
4. رهبری فکری و بازاریابی محتوا
بازاریابی محتوایی بر روی مشخص کردن خدمات و ارزشهای پیشنهادی شما برای مشتریان بالقوه تمرکز دارد. در واقع شما با تولید محتوا میتوانید موقعیت تبدیل مشتریان بالقوه به بالفعل را ایجاد کنید. مشتریان وقتی به صفحات دیجیتال شما مراجعه میکنند ترغیب میشوند تا از شما خرید کنند.
البته همچنان این موضوع مهم است که برای این کار بروی فناوریهای جدید و پلتفرمهای اختصاصی تمرکز کنید.