خلاقیت به زبان ساده + چند روش برای افزایش خلاقیت

 

شاید تاکنون ده‌ها و صدها بار کلمه خلاقیت را شنیده باشید، بدون اینکه در مورد چیستی آن فکر کرده‌باشید. اصلا به نظر شما خلاقیت یک استعداد ذاتی است یا یک مهارت اکتسابی؟

این یک سوال اساسی است که می‌تواند به تصمیم‌گیری ما در مراحل زندگی کمک زیادی کند. خلاقیت به معنای یافتن راه‌های جدید برای حل مشکلات و نزدیک‌شدن به موقعیت‌ها است. این یک مهارت محدود به هنرمندان، نوازندگان، نویسندگان یا متفکران “راست مغز” نیست بلکه برای همه افراد جامعه نیازمند آن هستند. متاسفانه مدرسه قوانین و مقررات خلاقیت را از بین می‌برد. آنها اغلب به ما می‌آموزند که متفاوت فکر نکنیم، بلکه نحوه پیروی از دستورالعمل‌ها و اطاعت از وضع موجود را یاد بگیریم. خلاقیت مانند یک ماهیچه است. باید کشیده شود، به چالش کشیده‌شود و گه‌گاهی از منطقه راحتی خود عبور کند تا رفته‌رفته تقویت شود.

در ادامه تعریف دقیق‌تری از خلاقیت بیان‌کرده و راهکار‌هایی برای افزایش آن ارائه می‌دهیم.

 

خلاقیت چیست؟

خلاقیت عمل تبدیل ایده‌های جدید و تخیلی به واقعیت است. طبق این تعریف اگر ایده‌هایی دارید اما به آنها عمل نمی‌کنید، خیال‌پرداز هستید اما خلاق نیستید.

خلاقیت با توانایی درک جهان به روش‌های جدید، یافتن الگوهای پنهان، ایجاد ارتباط بین پدیده‌های به ظاهر نامرتبط و ایجاد راه حل مشخص می‌شود. خلاقیت شامل دو فرآیند است: تفکر، سپس تولید.

تصور غالب افراد این است که خلاقیت یک رویداد یا مهارت ذاتی است که بعضی افراد این مهارت را دارند و بعضی فاقد آن هستند در حالی که تحقیقات حاکی از آن است خلاقیت یا عدم خلاقیت، هر دو اکتسابی میباشد و این ادعا که “من جز افراد خلاق نیستم”، بهانه‌ای بسیار مهم برای اجتناب از تفکر خلاقانه است. مطمئنا بعضی از مردم خلاق‌تر از دیگران هستند. با این حال، تقریبا هر فرد با سطحی از خلاقیت متولد می‌شود و اکثر توانایی‌های تفکر خلاق قابل آموزش هستند.

علاوه بر این تحقیقات نشان داده‌است که در خلاقیت کمیت برابر با کیفیت است. هر چه لیست ایده‌ها طولانی‌تر باشد، کیفیت راه‌حل نهایی بالاتر است. اغلب، ایده‌ها با بالاترین کیفیت در انتهای لیست ظاهر می‌شوند.

 

کاربرد خلاقیت

خلاقیت تأثیری بر زندگی دارد که بسیار فراتر از عمل خلاقانه افراد است. در ادامه به برخی از تاثیرات آن می‌پردازیم:

 

  • خلاقیت می‌تواند به ما بیاموزد که چطور زندگی کامل‌تری داشته باشیم و خودمان را به انسان‌های بهتری تبدیل کنیم. البته فقط این نیست. خلاقیت به توسعه فردی و بهبود وضعیت ما کمک خواهد‌کرد. ما با خلاقیت برای کمک به دنیای پیرامون خودمان مجهزتر و تواناتر خواهیم بود.

 

  • خلاقیت به ما می‌آموزد که همه‌چیز به هم ارتباط دارد. ما به‌عنوان افرادی که در کارهایمان به خلاقیت نیاز داریم، گاهی مجبور می‌شویم به عقب برگردیم و به تصویر بزرگ‌تری که از ما وجود دارد نگاه کنیم. ما می‌توانیم آن‌قدر در خلاقیت خودمان پیچیده شویم که فراموش کنیم وقت خود را برای جستجوی اطرافمان صرف کنیم.

 

  • خلاقیت به‌نوعی هنر ایجاد اتصال بین اجزای مختلف دنیا است. دومین اهمیت خلاقیت در زندگی در همین نقطه مشخص می‌شود. با استفاده از خلاقیت قادر خواهیم بود که ایده‌ها را جمع‌آوری کنیم و سپس آن‌ها را به روشی کاملاً نامتعارف ارائه بدهیم.

 

  • با استفاده از این طرز تفکر، نگاهمان به اطراف زندگی عوض خواهیم شد. زندگی در لفاف خلاقیت بازی عادلانه‌ای به نظر می‌رسد که تکه‌های پازل آن به‌خوبی در کنار هم چیده شده است. کتاب‌های که می‌خوانیم، موسیقی که به آن گوش می‌دهیم و افرادی که ما را احاطه کرده‌اند، همگی به‌هم‌پیوسته و مرتبط هستند. 

 

  • ایده‌ها می‌توانند بارها و بارها ازهم‌پاشیده شوند و دوباره در قالبی جدید شکل بگیرند. در طول زمان، می‌توانیم جعبه‌ابزار ذهنی خود را با این تجربیات پرکنیم و آن‌ها را در فعالیت‌های خلاقانه به کار بگیریم.

 

آیا می توان خلاقیت را آموخت؟

پاسخ کوتاه بله است. مطالعه‌ای توسط جورج لند نشان می‌دهد که ما به طور طبیعی خلاق هستیم و همان‌طور که بزرگ می‌شویم یاد می‌گیریم که غیر خلاق باشیم. خلاقیت مهارتی است که می‌توان آن را توسعه داد و فرآیندی است که می‌توان آن را مدیریت کرد.

 

  • خودتان را متعهد به خلاقیت کنید

 

اولین قدم  این است که خود را وقف توسعه توانایی‌های خلاقانه خود کنید. تلاش خود را به تعویق نیندازید. اهداف خود را تعیین کنید، از دیگران کمک بگیرید و هر روز زمانی را برای توسعه مهارت‌های خود اختصاص دهید. به عنوان مثال، اگر به نقاشی علاقه دارید، به طور منظم زمانی را برای یادگیری و تمرین مهارت‌های خود در نظر بگیرید.

 

  • به کنجکاوی خود پاداش دهید

یکی از موانع رایج برای توسعه خلاقیت، این احساس است که کنجکاوی یک لذت است. به جای اینکه خودتان را به خاطر آن سرزنش کنید، وقتی در مورد چیزی کنجکاو هستید به خودتان جایزه بدهید. به خودتان فرصت و زمان برای کشف موضوعات جدید بدهید.

 

  • از طریق همکاری یاد بگیرید

کنجکاوی شما را به سمت خلاقیت سوق می‌دهد.

اندرو نگ، سابقاً از Google و اکنون از Baidu، کسی است که معتقد نیست نوآوری به دلیل درخشش‌های غیرقابل پیش‌بینی نبوغ است. 

او می‌گوید: “در زندگی خودم، متوجه شدم که هر وقت مطمئن نبودم باید چه کار کنم، می‌روم و چیزهای زیادی یاد می‌گیرم، زیاد می‌خوانم، با متخصصان صحبت می‌کنم. نمی‌دانم مغز انسان چگونه کار می‌کند، اما تقریباً جادویی است. : وقتی به اندازه کافی مطالعه می‌کنید یا با متخصصان کافی صحبت می‌کنید، وقتی ورودی‌های کافی دارید، ایده‌های جدید ظاهر می‌شوند.”

در واقع، همکاری و یادگیری از دیگران ممکن است همان چیزی باشد که برای تقویت خلاقیت خود به آن نیاز دارید.

 

  • کاری را که دوست دارید انجام دهید

برای ایده‌ها گیر کرده‌اید؟ آیا نمی‌دانید چه کاری باید انجام دهید؟احساس می‌کنید زندگی شما به تعادل نیاز دارد؟

آلبرت انیشتین در نامه‌ای به پسرش، در مورد علاقه پسرش به نواختن پیانو که برای از‌دست‌دادن خود در فرآیند خلاقیت قابل استفاده است، نصیحت‌های پدرانه زیادی ارائه کرد.

انیشتین نوشت: “این روشی است که می‌توان بیشترین یادگیری را داشت، که وقتی کاری را با چنان لذتی انجام می‌دهید که متوجه گذر زمان نشوید. من گاهی چنان درگیر کارم می‌شوم که غذای ظهر را فراموش می کنم.

عشق و تفکر خلاق در هم تنیده شده‌اند. سرگرمی‌هایی مانند نواختن ساز، دویدن یا جمع‌آوری یادگاری‌ها می‌تواند به شما کمک کند آرام شوید و با استرس مبارزه کنید و در عین حال خلاقیت‌تان را تقویت کنید.

 

  • از صنایع دیگر الهام بگیرید

یکی از کارهای دیگری که می‌توانید انجام دهید این است که ایده‌هایی که در مناطق و کسب‌وکارهای دیگر پیاده‌سازی شده‌است را مشاهده و بررسی کنید و در ادامه سعی کنید آن را برای کسب‌وکار خود پیاده‌سازی کنید. برای این کار باید آن ایده را با صنعت مربوط به خود سازگار کرده و حتی ممکن است بتوانید آن را بهبود دهید. برای شروع سعی کنید به پرسش‌های زیر پاسخ دهید.

چه کسب و کارهایی در صدر قرار دارند. چرا؟

به چه مشاغلی بیشتر علاقه‌مند هستید؟ چرا؟ 

چگونه می‌توانید آنچه را که برای کسب‌وکارهای خارج از صنعت شما مفید بود به بازار خود منتقل کنید؟ 

creativity

و اینکه…

حتما دفترچه ای برای یادداشت‌کردن ایده‌هایی که به صورت ناگهانی می‌رسد همراهتان داشته‌باشید. پس از گذشت زمان کوتاهی متوجه می‌شوید چقدر می‌تواند برای شما مفید واقع شود.

امروز در این مقاله با مفهوم خلاقیت و مزایای آن آشنا شدیم و آموختیم که این مهارت مانند عضلات انسان نیازمند تمرین و چالش است و در این بین به مرور قوی و قوی‌تر می‌شود.

موارد گفته شده تنها بخشی از اقدامات پیشنهادی برای افزایش قدرت تفکر خلاق در شماست، اگر موارد دیگری پیشنهاد دارید در بخش کامنت‌ها برای ما و سایر دوستانتان بنویسید تا از تجربیات شما استفاده کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up