همه چیز درباره فن بیان + ۱۰ روش برای تقویت فن بیان

فن بیان چیست

تحقیقات نشان می‌دهد که محتوا در ارائه‌های موفق تنها ۷ درصد تاثیر دارد؛ این به معنی موثر بودن فن بیان تا ۹۷ درصد در ارائه شما است. در این مقاله قصد داریم به فن بیان و اهمیت آن بپردازیم؛ همچنین ۱۰ روش برای تقویت آن به شما ارائه می‌دهیم تا با استفاده از آن‌ها بتوانید اثرگذاری ارائه‌هایتان را افزایش دهید.

فن بیان چیست؟

دقت کرده‌اید صحبت کردن برخی از افراد حتی ۵ دقیقه، کسل کننده است؟ در مقابل آن‌ها، برخی دیگر به قدری دلنشین و جذاب صحبت می‌کنند که ساعت‌ها سخنرانی‌شان در حد ۵ دقیقه است. تفاوت این دو گروه از افراد را، فن بیان ایجاد می‌کند. فن بیان، شامل مجموعه‌ای از مهارت‌ها است که به شما کمک می‌کند در سخنرانی‌های عمومی موفق ظاهر شوید؛ این مهارت‌ها تاثیرگذاری صحبت‌های شما را به بالاترین سطح می‌رساند. به‌عنوان مثال به مهارت‌هایی مانند اعتماد به‌نفس، مدیریت استرس و شیوه بیان صحیح کلمات اشاره کرد. 

چرا فن بیان مهم است؟

چه بنیان‌گذار یک کسب‌و‌کار باشید چه یک دانشجو، شما نیاز به فن بیان دارید. امروزه که بیشترین منافع ما از طریق مذاکره به‌دست می‌آید ما ناچار هستیم که مهارت‌های سخنرانی و صحبت کردن خود را تقویت کنیم، هر چند که از آن بدمان بیاید. علاوه بر این فن بیان تاثیر مستقیمی بر روی اعتماد به نفس شما می‌گذارد. 

اگر شما یک کارآفرین هستید با استفاده از فن بیان می‌توانید انگیزه تیم خود را افزایش دهید و آن‌ها را به سمت رسالت کسب‌و‌کارتان سوق دهید.  

۱۰ روش برای تقویت فن بیان

در ادامه قصد داریم ۱۰ روش برای تقویت فن بیان و سخنرانی عمومی به شما معرفی کنیم. 

۱) مخاطبانتان را بشناسید

شناسایی و آشنایی با مخاطبان سخنرانی‌تان می‌تواند به شما برای تاثیرگذاری بیشتر کمک کند. شما می‌توانید با تشخیص سطح درک مخاطبانتان شروع کنید؛ یعنی سطح سخنرانی خود را با سطح ادراک مخاطبان برابر کنید. برای مثال کلمات و اصطلاحاتی که استفاده می‌کنید را ساده‌سازی یا تخصصی کنید. 

۲) تمرین، کلید یک سخنرانی موفق

حتی با تجربه‌ترین سخنرانان هم نیاز به تمرین دارند. ارائه یک سخنرانی آزمایشی روبروی آیینه یا با یک دوست می‌تواند شما را از مشکلات سخنرانی مطلع کند؛ همچنین این موضوع می‌تواند تسلط شما را بر روی سخنرانی افزایش دهد.

۳) از طنز استفاده کنید و داستان بگویید

یک داستان طنز می‌تواند توجه مخاطبان را جلب کند. شما با یک خاطره شخصی می‌توانید این کار را انجام دهید؛ زیرا افراد به داستان‌های شخصی علاقمندند.

۴) از انتقاد سازنده استقبال کنید

چه در حال تمرین چه سخنرانی از انتقادات سازنده استقبال کنید. تلاش کنید که برخورد تدافعی خود را کاهش دهید و با استفاده از انتقادات خود را بهبود دهید. 

۵) تماس چشمی برقرار کنید 

ربات نباشید! بیایید صادق باشیم، سخنرانانی که کاغذ‌های یادداشت خود را جلوی چشمشان می‌گیرند و کلمه به کلمه آن را بیان می‌کنند، چیزی بیش از یک ربات برای ما نیستند. سعی کنید با مخاطبان ارتباط برقرار کنید. ارتباط چشمی به شما کمک می‌کند که حس مخاطب قرار دادن را به افراد منتقل کنید. 

۶) با یک مقدمه جذاب شروع کنید و با یک جمله قوی نتیجه گیری کنید

فکر می‌کنم شما هم مانند من از جملات تکراری مانند «امروزه …» یا «امروز می‌خواهم دربارهٔ …» خسته شده‌اید. این جملات مخاطبان را برای توجه به ارائه جلب نمی‌کنند. در عوض شما می‌توانید با ارائه آمارهای شگفت‌انگیز آن‌ها را به توجه کردن به ادامه سخنرانی مجاب کنید. 

در آخر شما می‌توانید با یک جمله قوی و خلاصه‌ای مفید ارائه را به پایان برسانید، طوری که مخاطب هیچ زمان آن را از یاد نبرد. 

۷) عصبانی بودن عادی است

همه ما در هنگام سخنرانی دچار استرس می‌شویم. تنها را مقابله با این امر آمادگی کامل و تمرین بیشتر است. روز به روز که تمرین می‌کنید می‌توانید مشاهده کنید که این مورد بهبود پیدا می‌کند. 

۸) چارچوب خود را بهینه‌سازی کنید

برای سخنرانی خود چارچوبی تهیه کنید و بر آن پایبند باشید. سعی کنید با بررسی بیشتر آن را بهینه کنید. مواردی مثل پیام ارائه، هدف، موضوع و مخاطبان را می‌توانید در این چارچوب تدوین کنید. 

۹) خودتان باشید

اجازه دهید شخصیتتان در ارائه جاری باشد. انتقال پیامتان وقتی تاثیرگذار‌تر می‌شود که شخصیت خودتان را در آن دخیل کنید. 

۱۰) صحبت کردن خود را ضبط کنید

برای بهبود سخنرانی‌تان می‌توانید سخنرانی‌های آزمایشی را ضبط کنید و با بررسی چند باره آن‌ها ایرادات خود را رفع کنید. می‌توانید از همکاران و دوستان خود نیز برای این کار کمک بگیرید. 

با یک سخنرانی، در ذهن‌ها ماندگار شوید

در این مقاله سعی کردیم به چیستی فن بیان و اهمیت آن بپردازیم. فن بیان از این نظر برای ما اهمیت دارد که می‌تواند اثرگذاری ما را بیشتر از قبل کند. در راستای اهمیت این موضوع ۱۰ روش برای بهبود فن بیان با شما به اشتراک گذاشتیم، اگر فکر می‌کنید نیاز به آموزش بیشتر و حرفه‌ای‌تر برای فن بیان دارید، می‌توانید دوره فن بیان گیتی سپند را تهیه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
پاسخگوی سوالات شما هستیم!