همه چیز درباره اسکرام مستر + حقوق اسکرام مستر

اسکرام‌مستر

یکی از مشاغل جدیدی که این روزها نامش را زیاد می‌شنویم و ممکن است با مفهوم آن آشنا نباشیم، اسکرام‌مستر است. کسانی که در این جایگاه شغلی کار می‌کنند، به نوعی مسئول موفقیت یا عدم موفقیت یک پروژه محسوب می‌شوند. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که یک اسکرام مستر باید داشته باشد، روحیه رهبری است. زیرا این شغل، پیوند تنگاتنگی با مباحث مدیریتی دارد. اگر شما هم جزو علاقمندان این شغل هستید و یا کنجکاوید بدانید افراد شاغل در این جایگاه، دقیقا چه کاری انجام می‌دهند، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

اسکرام‌مستر چیست؟

اما خود اسکرام چیست؟ این اصطلاح از ورزش راگبی گرفته شده است. اسکرام در راگبی به این صورت است که تیم دور هم حلقه می‌زنند و با تلاش هم توپ را به سمت پایین زمین هدایت می‌کنند تا برنده بازی شوند. در واقع می‌توان به این نتیجه رسید که اسکرام به معنای تلاش همگانی در تیم برای موفقیت است. اسکرام مجموعه‌ای از نقش‌ها و تشریفات کاملاً مشخصی دارد که باید دنبال شوند و اسکرام مستر با هر یک از اعضای تیم اسکرام برای هدایت و رهبری تیم از طریق چارچوب اسکرام کار می‌کند.

اسکرام‌مستر چه می‌کند؟

اگر این عنوان را تاکنون نشنیده باشید ممکن است فکر کنید نام یک بازی کامپیوتری باشد، اما در واقع یک کار جدی است که با رهبری تیم‌ها و مدیریت ارتباط بسیار نزدیک دارد. اسکرام‌مستر مسئول اطمینان از فرآیند دقیق اسکرام در طول «agile» است که چارچوب اسکرام را در کنار هم نگه می‌دارد و فرایند مدیریت، کار گروهی و انجام کارها در پروژه را برای سازمان، مالک محصول و تیم اسکرام آسان می‌کند. برخی از تیم‌ها دارای یک اسکرام‌مستر ثابت هستند، در حالی که برخی دیگر نقش اسکرام‌مستر را به اعضای مختلف تیم تغییر می‌دهند. تیم‌ها می‌توانند ثبات یا تغییر نقش اسکرام‌مستر را مطابق با نیازهایشان انتخاب کنند.

 

مسئولیت‌های اسکرام‌مستر

در طول جلسات روزانه، اسکرام‌مستر از اعضای تیم سه سوال می‌پرسد:

 

دیروز چه کار کردی؟

امروز چه کار خواهی کرد؟

آیا موانعی بر سر راه شما وجود دارد؟

سپس اسکرام‌مستر از پاسخ به این سوالات برای اطلاع رسانی تغییرات تاکتیکی در فرآیند تیم، در صورت لزوم، استفاده می‌کند.

اگرچه عنوان اسکرام‌مستر بزرگ به نظر می‌رسد، اما در جایگاه رهبر پروژه نیست و در قبال نتایج پروژه پاسخگو نیست بلکه هدف آنها از طریق فرآیند اسکرام این است که به تیم خدمت کند و فرصتی پیش‌‌آورد تا در آن هر عضو تیم بتواند بهترین کار خود را برای دستیابی به یک هدف مشترک انجام دهد.

 

پیش‌نیازهای تیم اسکرام

یک تیم چابک ایده‌آل می‌خواهد که نهایتا این تیم (نه یک فرد) فرآیند آن را مدیریت کند. با این حال، موقعیت اسکرام‌مستر به گونه‌ای تکامل‌یافته که مسئولیت را بر عهده بگیرد و در عین حال فرآیند را تا حد امکان تیم محور نگه دارد.

 

اسکرام‌مستر یک نقش بسیار پویا است و مسئولیت موارد زیر را بر عهده دارد:

 

  • کمک به تیم برای دستیابی به اجماع در مورد آنچه که می‌توان در یک دوره زمانی خاص به دست آورد.
  • کمک به تیم برای رسیدن به اجماع در طول اسکرام روزانه
  • کمک به تیم در تمرکز و پیروی از قوانین توافق شده برای اسکرام‌های روزانه
  • رفع موانعی که مانع پیشرفت تیم می‌شوند
  • محافظت از تیم در برابر عوامل بیرونی
  • حصول اطمینان از اینکه اقلام عقب مانده محصول به وضوح تعریف شده و به طور موثر مدیریت می‌شوند

نقش اصلی اسکرام‌مستر، تسهیل‌کننده است. آنها اطمینان حاصل می‌کنند که بهترین شیوه‌ها دنبال می‌شود و پروژه‌های تیم پیشرفت می‌کند. یک اسکرام که از بهترین شیوه‌ها پیروی می‌کند باید شفافیت، بازرسی و سازگاری را تشویق کند.

 

مهارت‌های رایج مورد نیاز یک اسکرام‌مستر عبارتند از:

 

  • توانایی تسهیل ارتباط بین اعضای تیم و ارتقاء حس جامعه
  • توانایی کمک به اعضای تیم برای سازگاری با شرایط جدید از طریق آموزش
  • توانایی انتقال تجربه
  • مهارت‌های نرم و همدلی برای مدیریت پویایی‌های متغیر بین فردی، الگوهای رفتاری و حل تعارضات

علاوه بر اسکرام مستر، سایر نقش‌های اسکرام شامل مدیر پروژه و صاحب محصول می‌شود که مسئولیت‌های متفاوت اما به همان اندازه مهم در تیم هستند. این نقش‌ها با اسکرام‌مستر برای دستیابی به یک هدف مشترک به خوبی تعریف شده همکاری خواهند کرد.

 

چه کسی به اسکرام‌مستر نیاز دارد؟

تیم‌هایی که از متد Agile پیروی می‌کنند و هدفشان یک فرآیند تیم محور با سبک مدیریت از پایین به بالا است، از نقش اسکرام‌مستر بهره می‌برند. این تیم‌ها اغلب به درجه بالایی از انعطاف‌پذیری و همکاری نیاز دارد. اهداف ممکن است روز به روز تغییر کنند و با توجه به به نیازهای خارجی، زمان‌بندی ممکن است کاهش یا گسترش یابد. اسکرام‌مستر ساختار کافی برای متمرکز نگه‌داشتن تلاش‌های توسعه تیم را اجرا می‌کند و در عین حال اطمینان می‌دهد که تیم سازگار باقی می‌ماند، زیرا تغییرات در برنامه اجتناب‌ناپذیر و حتی مورد استقبال قرار می‌گیرد.

اگر همه اعضای تیم متدولوژی اسکرام را بدانند و بتوانند گردش کار خود را هماهنگ با سایر اعضای تیم مدیریت کنند، ممکن است برخی تیم‌ها احساس کنند که اسکرام‌مستر ضروری نیست و اسکرام ایده‌آل به اسکرام مستر نیاز ندارد و به هر یک از اعضای تیم نقش مساوی در مدیریت گردش کار می‌دهد. با این حال، بسیاری از تیم‌ها دریافتند که داشتن یک اسکرام‌مستر تعیین‌شده برای ساده کردن فرآیند‌ها بهتر است. اسکرام‌مسترها نیز گاهی به عنوان مشاور استخدام می‌شوند.

 

متأسفانه، درک نادرست از نقش اصلی اسکرام اغلب مدیران موجود را به این سمت می‌کشد که این نقش آن‌هاست. برای درک بهتر اینکه چرا این می‌تواند مشکل‌ساز باشد، اجازه دهید اسکرام‌مستر را با نقش های غیر اسکرام که ممکن است قبلاً در سازمان خود داشته باشید و اینکه چرا جدا نگه‌داشتن نقش مهم است، مقایسه می‌کنیم.

اسکرام‌مستر در مقابل صاحب محصول

اسکرام‌مسترها و صاحبان محصول از این نظر یکسان هستند که هر دو مسئول مدیریت و بهینه‌سازی بک لاگ محصول هستند. هر دوی آنها کار لازم را برای ارائه یک محصول موفق پیش‌بینی می‌کنند. با این حال، آنها در رویکرد رسیدن به این هدف متفاوت هستند. صاحب محصول با یک رویکرد از بالا به پایین برای ارائه یک محصول موفق با برنامه‌ریزی استراتژیک بلندمدت و ایجاد یک مسیر عملی برای تیم دنبال می‌کند. در مقابل، اسکرام‌مستر کمتر به یک استراتژی بلندمدت توجه می‌کند و بیشتر به توجه به مسائل فوری و واکنش نشان‌دادن به آنها در هنگام ظهور می‌پردازد.

 

اسکرام‌مستر در مقابل مدیر پروژه

اسکرام‌مسترها و مدیران پروژه نیز در هدف خود مشترک هستند یعنی کمک به تیم‌های خود در انجام کارآمد کار اما تفاوت در رویکرد آنها به این هدف است.

مدیران پروژه نقش مدیریت سنتی‌تری دارند. برای مثال، آنها بر گزارش‌های پیشرفت، نقاط عطف و جدول زمانی دقیق پروژه تمرکز می‌کنند. آن‌ها هدف‌گرا هستند و برای دستیابی به هدف روی کنترل تیم از بالا به پایین تمرکز می‌کنند.

در مقابل، اسکرام‌مسترها فرآیندگرا هستند. اسکرام‌مستر به جای تعیین مجموعه‌ای از اهداف و محدودیت‌ها برای یک تیم به منظور اطمینان از ادامه مسیر خود، بر ساده‌سازی و بهینه‌سازی فرآیندهایی تمرکز می‌کند که به تیم‌ها در رسیدن به اهدافشان کمک می‌کند. آن‌ها رویکردی از پایین به بالا برای مدیریت دارند و خود را به عنوان یک عضو تیم به جای مدیر تیم می‌بینند.

 

گواهینامه‌های Scrum Masters

اتحادیه اسکرام یک دوره صدور گواهینامه 16 ساعته را ارائه می‌دهد که به افراد اجازه می‌دهد تا به ScrumMaster های خبره (CSM) تبدیل شوند. فرآیند صدور گواهینامه شامل توضیحاتی در مورد چارچوب اسکرام و همچنین نقش‌های تیمی مختلف، رویدادها و مصنوعات موجود در توسعه Agile است.

 

بسیاری دیگر از گواهینامه‌های اسکرام‌مستر وجود دارد. چند مثال عبارتند از:

 

  • گواهینامه Scrum Master از طریق Scrum Inc
  • گواهینامه حرفه ای اسکرام مستر از طریق Scrum.org
  • ScrumMaster دارای گواهی پیشرفته (A-CSM) از طریق Scrum Alliance
  • و…

 

آیا بیزینس شما به اسکرام مستر نیاز دارد؟

هنگام شروع کار با اسکرام، داشتن فردی در این نقش که قبلاً کار اسکرام را دیده باشد، می تواند کمک بزرگی باشد. بهتر از آن، نمونه‌های زیادی از کارکرد آن دیده شده‌است. به همین دلیل، اسکرام‌مسترها اغلب به عنوان مشاور استخدام می‌شوند، نه به عنوان کارمند تمام‌وقت.

اما هر تیم اسکرام متفاوت است. بسیاری از تیم‌های باتجربه مسئولیت‌های ذکر‌شده در بالا را به عنوان یک واحد انجام می‌دهند و از مدیریت مشترک فرآیند بهره می‌برند. برای برخی از تیم‌ها، کار درست این است که هر روز همان فرد نقش اسکرام‌مستر را به عهده بگیرد.

 

در این مقاله ابتدا با مفاهیم اولیه اسکرام و اسکرام‌مستر آشنا شدیم و در ادامه به شرح وظایف و مسئولیت‌های آن پرداختیم. شباهت‌ها و تفاوت‌های اسکرام‌مستر با صاحبین محصول و مدیران پروژه را با هم مرور کردیم. اگر شما مایل به فعالیت در این حوزه هستید باید بدانید حقوق اسکرام‌مستر با توجه به سابقه کار او متفاوت است یعنی با ۳ سال سابقه کار در تهران حدود ۷ تا ۱۳ میلیون تومان می‌توانید درآمد کسب کنید و این بستگی به مهارت شما و تیمی که با شما کار می‌کندد خواهد داشت. در شهرهای دیگر نیز با همین سابقه کار حدود ۵ تا ۱۰ میلیون تومان درآمد می‌توانید داشته باشید.

ما در گیتی سپند دوره‌ای را برای شما تهیه کرده‌ایم که با استفاده از آن می‌توانید به یک اسکرام‌مستر حرفه‌ای تبدیل شوید. سرفصل های دوره به تحت عناوین زیر است:

  • آشنایی با تفکر چابک
  • آشنایی با فریم‌ورک اسکرام
  • بررسی وظایف اسکرام‌‌مستر
  • نقش‌های یک اسکرام‌مستر در شرایط متفاوت
  • مهم‌ترین سافت اسکیل‌های یک اسکرام‌مستر
  • شروع پیاده‌سازی اسکرام در شرکت
  • چالش‌های پیاده‌سازی اسکرام

امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده‌باشد. سوالات و مطالب خود را در بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
پاسخگوی سوالات شما هستیم!